Konkurenceschopný průmysl, podnikání a inovace

Hlavní cíle na roky 2024 - 2028

Podpora průmyslu, podnikání a inovací

  • Podpora regionálních firem – finalistů. Svět se nenávratně změnil, prochází globální transformací od globalizace k ekonomické relokalizaci, od unifikace k masové kustomizaci (výroba a poskytování služeb šité na míru individuálnímu zákazníkovi), a v souladu s tímto trendem podpoříme regionální firmy s finálními výrobky a službami a pokročilými technologiemi, zajistíme finanční prostředky pro rozvoj místních podniků.
  • Podporovat příchod nových investorů s vysokou přidanou hodnotou, kteří nabídnou nová dobře placená pracovní místa v perspektivních oborech. Podporovat i příchod vzdělaných pracovníků, kteří v těchto firmách budou pracovat.
  • Rozvíjet brownfieldy a průmyslové zóny ve vhodných lokacích, které budou předem projednávány s místními obyvateli.
  • Rozvíjet nová odvětví (IT, biotechnologie) nebo služby, aby kraj nebyl závislý jen na jednom sektoru. Mimo podpory transformace tradičních oborů v těžkém průmyslu chceme podporovat i další dosud opomíjené a v kraji rozvíjející se perspektivní sektory dřevozpracujícího průmyslu, chytrých a přesných farem, moderního stavebnictví, zdravotnické techniky, vodíková řešení a dalších oborů s vysokou přidanou hodnotou a pokročilými technologiemi.

Nejlepší programy pro start vlastního podnikání

  • Všem, kdo zvažují, zda místo zaměstnání nezkusit podnikat usnadníme rozhodování službami kvalifikovaných kariérových a podnikatelských poradců skrze MSIC jako rozvojového centra krajského ekosystému podnikavosti a inovací. Těm, kteří se rozhodnou do toho jít, pomůžeme s nastartováním, případně i s prvními investicemi.
  • Do roku 2028 se chceme posouvat nahoru v žebříčku podnikavých krajů z posledních příček alespoň k dobrému středu. V kraji, kde mentalita lidí byla po staletí utvářena zaměstnáním ve velkých průmyslových firmách, to bude velká a pozitivní změna a my jí půjdeme naproti.
  • Vytváření podmínek pro rozvoj podnikatelského prostředí a start-upů, podpora vzdělávacích institucí, podnikatelských inkubátorů, koučů a mentorů v této oblasti.
  • Seznámení široké veřejnosti s úspěchy podnikatelů z MSK, jako např. Patrioti MSK.
  • Organizování pravidelných setkání, workshopů a akcí pro podnikatele, jako příležitost pro sdílet zkušeností a možnost navazovat nové kontakty a vytvářet podpůrné a inspirativní prostředí.
  • Podpora informačních projektů na středních a vysokých školách, aby studenti získali základní povědomí o podnikání prostřednictvím workshopů, soutěží, stáží a mentorství.

Expanze místních firem na domácí i zahraniční trhy

  • Moravskoslezský kraj sousedí s polským Slezským vojvodstvím a slovenským Žilinským krajem, dohromady potenciálně až 5 milionů spotřebitelů ve velmi krátké dopravní vzdálenosti. A to je zatím nevyužitý potenciál regionální ekonomiky, jehož rozvinutí budeme podporovat prostřednictvím poradenství a projektů přeshraniční spolupráce podnikatelských subjektů, inovačních center a univerzit.
  • K léty prověřené schopnosti vyrobit přidáme větší odvahu k využití inovací – technologických i obchodních.
  • Víme, v jakých oborech jsme v kraji dobří (viz „chytrá specializace“) a chceme podpořit odvahu a prodejní schopnosti našich firem, abychom zde měli více kapitálu s místními kořeny a zdravým patriotismem.